Biografie

Zolang ik mij kan herinneren is muziek mijn leven. Gelukkig zagen mijn ouders dat ook en mocht ik naar de muziekschool en lid worden van een muziekvereniging. Bij het Musiater in Zevenaar kreeg ik slagwerklessen van Peter Wolterinck. Ik werd lid van Muziekvereniging St. Jan uit Kilder. Hier ben ik begonnen op slagwerk (nu speel ik bastrombone). Al snel werd ik ook lid van Muziekvereniging De Club uit Didam, waar ik momenteel nog steeds slagwerk speel. Op 15-jarige leeftijd was ik in het bezit van mijn D-diploma klassiek slagwerk. Daarna ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging: trombonelessen bij Gerrit Klein Hulze op Muziekschool Oost-Gelderland te Doetinchem. Omdat ik destijds een BBL opleiding deed, heb ik zelf een bastrombone kunnen aanschaffen. Ook op trombone gingen de examens als een speer want 5 jaar later behaalde ik ook hierop mijn D-examen.

Ik dacht dat een muzikale beroepsopleiding niet voor mij was weggelegd en leerde door voor meubel- en interieurbouwer. Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en besloten dat ik toch naar het conservatorium wilde. Ik heb toen een half jaar privélessen gevolgd bij mijn huidige hoofdvakdocent, Dick Bolt, om een goed en kwalitatief programma voor te bereiden voor mijn auditie. Na een geslaagde auditie bleek dat ik niet de juiste vooropleiding had. Om mijn muzikale prestatie ben ik toch aangenomen, op voorwaarde dat ik binnen een jaar ook MBO-TL zou halen. Ik heb toen de verkorte opleiding TL gecombineerd met de vooropleiding conservatorium en ik heb deze beide binnen 1 jaar met succes afgerond.
Daarna ben ik begonnen aan de opleiding ArtEZ Air: een opleiding waarin er een combinatie wordt gemaakt van Jazz & Pop en Klassiek. Omdat alle beroepsorkesten tegenwoordig voor de pauze een klassiek programma en na de pauze een licht programma hebben, leek dit voor mij de perfecte studie. Ik had op dat moment ook twee hoofdvakdocenten: Jilt Jansma voor het lichte gedeelte en Dick Bolt voor het klassieke gedeelte. Tevens zat ik in de ArtEZ Bigband onder leiding van Guus Tangelder. Echter bleek ArtEZ Air niet bij mij te passen en samen met mijn leraar Dick Bolt ben ik op zoek gegaan naar andere opties.

In 2015 ben ik met veel plezier gestart aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, de klassieke opleiding. Ik heb hier les van Dick Bolt. Tijdens mijn studie heb ik masterclasses mogen volgen van o.a. Jörgen van Rijen, Brandt Attema, Bart van Lier, Jos Jansen, Niels-Ole Bo Johansen, Willem van der Vliet, Marco Blaauw, Jukka Myllys en Ab Koster. Door mijn studie aan het Prins Claus Conservatorium leg ik veel contacten. Inmiddels speel ik bastrombone in het Gelders Fanfare Orkest, ben ik slagwerkinstructeur, geef ik muzieklessen en dirigeer ik (jeugd)orkesten.

Met mijn studie wil ik graag een voorbeeld voor anderen zijn. Niet zozeer op muzikaal gebied maar om juist te laten zien dat je met een VMBO achtergrond toch je dromen waar kunt maken, zolang je maar volhoudt en er ook echt voor gaat! Ik ben trots dat ik van mijn hobby mijn beroep heb mogen maken. Ik ben een solist, een teamspeler en ben ambitieus, maar plezier in musiceren staat voorop.

Opleidingen
2020-heden: Koninklijk Conservatorium Den Haag – HaFa-Bra Directie – bij Alex Schillings
2015-heden: Prins Claus Conservatorium – Bastrombone – bij Dick Bolt
2013-2014: ArtEZ Zwolle Klassiek – Bastrombone – bij Dick Bolt
2012-2013: ArtEZ Arnhem ArtEZ Air – Bastrombone – bij Dick Bolt & Jilt Jansma
2012-2013: MBO Niveau TL
2012: Bastrombone D-diploma – bij Gerrit Klein Hulze
2011-2012: Vooropleiding Conservatorium Arnhem
2009-2011: MBO Niveau 2 Meubel-en interieurbouw
2007: Slagwerk D-diploma – bij Peter Wolterinck

Ervaring
2019-heden: Dirigent bij muziekvereniging St. Andries Groessen
2019-heden: Docent laagkoper bij Muziekschool Oost-Gelderland
januari 2019-heden: Docent slagwerk en instructeur bij De Eendracht Aalten
2019 – heden Slagwerkinstructeur bij Schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk
2019-heden: Slagwerkinstructeur bij drumfanfare St. Anna Oud-Zevenaar
2019-2020: Dirigent bij jeugdorkest Eendracht Schaarsbergen
2019-heden: Docent koperinstrumenten bij Fanfare en Slagwerkgroep Antonius Vragender
2018-heden: Dirigent bij Drumfanfare De Eendracht uit Nieuw-Wehl
2016-heden: Docent koperinstrumenten bij De Eendracht uit Nieuw-Wehl
2015-heden: Slagwerkinstructeur bij St. Martinus Greffelkamp
2014-2019: Dirigent van Leerlingen En Gevorderden Orkest (LEGO) uit Kilder
2014: Bastrombonist bij ‘Het Orkest Van Nederland’ (RTL4)
2014: Auditie Marinierskapel der Koninklijke Marine
2013-2015: Dirigent leerlingenorkest bij Fanfare Crescendo Ooy
2013-2017: Slagwerkinstructeur bij Muziekvereniging De Club Didam
2013-heden: Bastrombonist bij het Gelders Fanfare Orkest
2013: Bastrombonist Zomer Orkest Nederland
2011: Bastrombonist Zomer Orkest Nederland
2010-heden: Invaller bij diverse HaFaBra-orkesten
2009-2012: Lid van VIOS Hoenderloo (bastrombone)
2008-heden: Lid van Muziekvereniging De Club Didam (slagwerk)
1999-heden: Lid van Harmonie St. Jan Kilder (bastrombone)